زندگی پنهان حیوانات خانگی
به نام خدا
نگاهی به انیمیشن "زندگی پنهان حیوانات خانگی" [1]
بیژن شهرامی
...خاله پیرزن دید باد سردی می آید و تنش مور مور می شود. رختخوابش را انداخت و رفت توش، هنوز چشم به هم نگذاشته بود که دید صدای در می آید. شمع را ورداشت و رفت در را وا کرد، دید یک گنجشکی است. گنجشک به پیرزن گفت: "پیره زن امشب هوا سرد است، من هم جایی ندارم، بگذار امشب اینجا پهلوی تو، توی این خانه بمانم، صبح که آفتاب زد می پرم، می روم". پیرزن دلش به حال گنجشک سوخت و گفت: "خیلی خوب بیا تو و برو روی درخت سنجد، لای برگ ها، بگیر بخواب."
گنجشکه را خواباند و خودش رفت توی رختخواب، هنوز چشمش گرم نشده بود، دید که باز در می زنند. رفت در را وا کرد، دید: یک خری است. خره گفت:"امشب هوا سرد است، باد هم می آید، منهم جایی ندارم که سرم را بگذارم راحت بخوابم، بگذار امشب اینجا، توی خانه تو بمانم، صبح زود پیش از آن که صدای اذان از گلدسته بلند شود، من می روم بیرون" پیر زن دلش به حال خر سوخت و گفت: "خیلی خوب برو گوشه حیاط بگیر بخواب". پیره زن خر را خواباند و رفت خودش هم خوابید. باز دید در می زنند، گفت: "کیه؟"...
"زندگی پنهان حیوانات خانوادگی" انیمیشنی جذاب است که بیننده ایرانی را به یاد یکی از افسانه های کشورش می اندازد؛افسانه ای که طبق آن حیوانات مختلف و بی پناه جایی مشترک را برای زیستن و جان به در بردن از شب و سردی هوا می یابند.
شخصیت های مطرح در انیمیشن عبارتند از سگی خانگی به نام مکس که نازپرورده است ،دختری به نام کتی که در شهر نیویورک زندگی می کند و صاحب مکس است،سگی درشت هیکل به نام دوک که به دلیل بی خانمان بودن به کتی و خانه اش پناه می آورد،حیواناتی خانگی که در همسایگی خانه کتی زندگی می کنند، خرگوشی به نام سنوبال که سردسته تعدادی از حیوانات بی سرپناه است و از آدم های که حیوان را مورد اذیت و آزارقرار می دهند نفرت دارد و...
مکس هر روز دلتنگ کتی می شود و کارش این است که تمام روز را به انتظار بنشیند تا از سر کار برگردد.البته او در این مدت زمانی چند ساعته پذیرای حیوانات خانگی محله است که همه در غیاب صاحبانشان سرگرمی های خاص خود را دارند از ناخنک زدن به یخچال،ور رفتن به وسایل خانه و نهایتاً دور هم جمع شدن.
ماجراهای زندگی مکس روند معمول خود را دارد تا این که یک شب کتی با مهمان ناخوانده ای سر می رسد که مکس از دیدنش خوش حال نمی شود:سگی با هیکل درشت و بی خانمان به نام"دوک" که قرار است از این به بعد با آنها زندگی کند!
"دوک" در ابتدای ورود به خانه درصدد دوستی با مکس برمی آید.اما این توقع مقداری زیاد است چرا که مکس سگ تازه وارد را به چشم یک رقیب می بیند تا یک رفیق.(رقیب درجلب توجه صاحبشان به خود)
مکس درصدد بدگویی از دوک برمی آید غافل از این که دیوار موش دارد و موش هم گوش!
مکس که از عکس العمل دوک در قبال بدگویی هایش نگران است درصدد دلجویی از او برمی آید اما وقتی دوک ناخواسته گلدانی را می شکند به این فکر می افتد با به هم ریختن خانه و نسبت دادن آن به رقیب گنده و پشمالوی خود موجبات اخراج یا دست کم کنترل او را فراهم آورد.
دوک به ظاهر تسلیم می شود اما در فرصتی مناسب مکس را ربوده و به یکی از محلات فقیر نشین شهر می برد تا برای همیشه از شرش در امان باشد غافل از این که هر دو به وسیله پلیس حیوانات جلب و به مرکزی ویژه حیوانات بی سرپرست برده می شوند.
این که سرانجام کشمکش جذاب مکس و دوک چه خواهد شد مطلبی است که با دیدن انیمیشن بدان پی خواهید برد اما ذکر مواردی چند ضروری است:
خانه،محلی امن و با ارزش است و گریختن و دور افتادن از آن خطر آفرین است.
وابستگی بزرگترها به حیوانات(به جای فرزندآوری و دلبستگی به آنان) چالش بزرگ پیش روی کشورهای غربی از جمله آمریکاست و شگفت آن که به جای سیاه نمایی این وضع و هشدار دادن نسبت به آن، شاهد تبلیغ آن از طریق ساخت این دست انیمیشن ها هستیم!
محله فقیر نشین شهر با زیادی جمعیت و سکنه ای بی نزاکت به تصویر کشیده می شود در حالی که محلات اعیان نشین هم مشکلات خاص خود را دارند.
انیمیشن آموزه های اخلاقی باارزشی را هم مورد توجه قرار داد است: فرجام بد رقابت های ناسالم،لزوم پرهیز از خودبرتر بینی،دیدن و به حساب آوردن دیگران،اذیت نکردن حیوانات و...
بی مزه بودن بعضی از شوخی ها انتقاد بعضی از اهل فن را به دنبال داشته است همان طور که تکراری بودن پاره ای از رویدادها نکوهیده شده است.
تعدد شخصیت ها و نقش آفرین های انیمیشن می توانست داستان های فرعی جذابی را ایجاد کند که البته شاهدش نیستیم.
داستان انیمیشن با قوت شروع و با ضعف ادامه پیدا می کند.این قوت و ضعف را می توان در مسیر داستان به تماشا نشست.
انیمیشن در ژانر کمدی و به صورت رایانه ای سه بعدی تهیه شده و محصول سال 1395 خورشیدی(2016 میلادی) شرکت ایلومینیشن اینترتینمنت[2] ایالات متحده است.
و نکته آخر آن که کارگردانی اثر را آقای کریس رناد[3] بر عهده داشته است که پیشتر کارتون "من نفرت انگیز" را کارگردانی کرده است.
- ۹۸/۰۴/۰۱